Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Дани енергетске ефикасности 2019 - „ Играј за енергију“

  Дани енергетске ефикасности 2019 - „ Играј за енергију“

  Ел. пошта Штампа

  1 Светски дан енергетске ефикасности обележава се у част првог састанка светских стручњака за енергетику, одржаног 5. марта 1998. године, када  су учесници разговарали о енергетској кризи и њеним могућим решењима. Тај дан  треба да подсети свет на уштеду, као и на рационално коришћење енергије, пре свега из обновљивих извора, а не фосилних горива.

  Град Крушевац традиционално сваке године обележава Светски дан енергетске ефикасности низом манифестација. Манифестацију која ове године носи назив  Дани енергетске ефикасности 2019 „ Играј за енергију“, отворила је Оливера Дреновац помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику 05.03.2019.године у Научном клубу Центра за стручно усавршавање Крушевац.  Дани енергетске ефикасности обухватиће предавања и интерактивне радионице  за ученике осамнаест крушевачких школа  у Научном клубу ЦСУ Крушевац у периоду од 05.марта до 08.марта где је планирано да активност похађа више од 200 ученика са 18 екокординатора основних школа а координатор активности манифестације је  Оливера Коларић, наставник биологије.

  2

  Тема манифестације Дани енергетске ефикасности 2019 „ Играј за енергију“ је енергетска ефикасност у зградама које су одговорне за преко 40% укупне потрошње енергије, те у зградарству лежи највећи потенцијал енергетских уштеда. Ученици ће научити кроз интерактивне радионице и предавања о мерама енергетске ефикасности које укључују читав низ могућности уштеда топлотне и електричне енергије уз примену обновљивих извора енергије, где год је то функционално могуће и економски оправдано. Циљ активности је да ученици увиде да  рационалном потрошњом и штедњом енергије можемо допринети, очувању животне средине, природних ресурса и одрживом развој а да бисмо  ово остварили, морамо да  променимо навике и начине потрошње енергије.

  3

   

  4


  Организатор манифестације Дани енергетске ефикасности 2019 „Играј за енергију“ је  Град Крушевац, Радна група за еколошко образовање Града Крушевац, Центар за стручно усавршавање Крушевац, Канцеларија за заштиту животне средине Крушевац а покровитељи манифестације Министарство за енергетику и рударство Републике Србије и Немачка организација ГИЗ.

  5

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid