Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Подела репроматеријала у Институту за крмно биље

  Подела репроматеријала у Институту за крмно биље

  Ел. пошта Штампа

  1 Један од  најбољих резултата вишегодишње добре сарадње Града Крушевца и Института за крмно биље, је и реализација пројекта који се спроводи већ по четврти пут „Унапређење сточарске и пчеларске производње на територији града Крушевца“. Данас је организован скуп са фармерима, где су им уручени резултати анализа и репроматеријал.

   

  Ове године у пројекат Града који реализује Институт за крмно биље укључено је око 70-ак фармера, а вредност пројекта је 5 милиона динара, рекла је градоначелник Јасмина Палуровић.

   

  На сточарским газдинствима испитивани су узорци земљишта и урађена комплетна анализа плодности.Осим земљишта, анализирана је и биљна маса са две парцеле. Сточарима је опредељен репроматеријал ради поправљања квалитета земљишта и сточне хране.

  3

  Од укупног броја фармера, 30-ак је пчелара. На њиховим газдинствима анализиран је по један узорак меда на 8 параметара који су неопходни за продају. Услед све већих проблема са пчелињом пашом која је све оскуднија, пчеларима је понуђено семе за поправљање пчелиње паше, као и одговарајући број садница медоносног биља.

   

  Говорећи о локалној буџетској политици, Градоначелница је апострофирала да се из године у годину опредељују све већа средства за пољопривреду и да је за свеукупне мере у аграр опредељено преко 50 милиона динара.

   

  Она се захвалила свим присутним фармерима јер на најбољи начин промовишу град Крушевац.

   

  Градоначелница Јасмина Палуровић је додала, да су с обзиром на лоше временске услове и обилне падавине са градом, надлежне градске Комисије и Сектор за ванредне ситуације континуирано на терену, уско сарађујући са Пољопривредно – стручном службом. Штете су настале не само на усевима, већ и пољским путевима, пропустима и каналима, тако да на санирању тих проблема, треба максимално да се укључе и месне заједнице.

  2

  На сарадњи Граду захвалио се в.д. директор Института  др Зоран Лугић, који је том приликом у краткој ретроспективи изнео стручне резултате анализа, уз одговарајуће савете и препоруке пољопривредницима, наглашавајући да само регистрована пољопривредна газдинства могу да користе субвенције.

  4

   

  5

   

  6

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid