Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Уручена "Беловодска розета" Радовану Белом Марковићу

  Ел. пошта Штампа

  1 На вечерашењм завршном делу културне манифестација „Беловодска розета“, уручена је награда овогодишњем лауреату -  Радовану Белом Марковићу. Розету  је уручила градоначелник Јасмина Палуровић.

  Пред препуним амфитеатром на отвореном у центру Беле Воде, беседу о овогодишњем добитнику је говорио Верољуб Вукашиновић, књижевник.

  3

  Градоначелник Јасмина Палуровић, поздравивши присутне и овогодишњег славодобитника, изразила је велико задовољство што може да уручи признање признатом и познатом књижевнику. „Драго ми је што су чланови Савета једногласно донели одлуку да добитник овогодишње, 43. „Беловодске розете” буде Радован Бели Марковић - писац који је у својим романима ухватио тескобу паланке, али и тежину коју историја и велике идеологије знају да намакну на леђа обичном човеку и супротставио им неумољиву иронију. Овакви људи су пронели славу Србије, славу православља, а на та дела сви морамо бити поносни“.

  4

   

   

  Након примљене награде, књижевник Радован Бели Марковић прво се захвалио Граду Крушевцу и организаторима манифестације што је доспео у круг досадашњих добитника. „Бити у овако одабраном  друштву досад награђених је велики успех. Осећам велику радост што се мој рад цени, што се сагледао читав рад током моје каријере“.

  6

   

  7

   

  8

  Радован Бели Марковић, један од најзначајнијих и највећих књижевних имена савремене српске књижевности,  рођен је у селу Ћелије, 10. октобра 1947. године. Школовао се у Ћелијама, Лајковцу, Лазаревцу и Београду. Радио је као новинар ваљевског ''Напреда'' (1978 - 1994), политички функционер у Лајковцу и управник лајковачке Градске библиотеке.

  Књижевне радове - кратке приче, новеле и романе - објављује од 1969. Био је члан редакције ''Књижевне речи'' и ''Књижевне новине''. Заступљен је у неколико антологија приповедачке прозе, објављених на српском, немачком, енглеском и македонском језику.

  Поред Вукове награде, Радован Бели Марковић добитник је и великог броја угледних књижевних награда и признања: ''Иво Андрић'' - за књигу приповедака ''Сетембрини у Колубари''; ''Бранко Ћопић'' и ''Нолит'' - за роман ''Лајковачка пруга''; ''Бора Станковић'' и ''Библиос'' - за књигу ''Мале приче''; ''Рачанска повеља'' и ''Меша Селимовић'' - за роман ''Лимунација у Ћелијама''; ''Жак Конфино'' - за „Последњу ружу ''Колубаре''; ''Стеван Сремац'' - за ''Оркестар на педале''.

  За свој најновији роман „Плава капија“ добио је награду „Печат времена“.

  У Ваљеву је добио награду ''Здравко Лазић'' за новинарски рад, награду Културно-просветне заједнице за ''Швапску косу'' као највиши домет у култури града 1989. године, награду ваљевског студија РТС за најзначајнији догађај у култури Ваљевског краја 1997. и награду листа ''Напред'' за роман ''Кнез Мишкин у Белом Ваљеву'' за највиши домет у култури Ваљева 2002.

  Члан је Матице српске, Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра. Живи у Лајковцу.

   

  Пригодан културно-уметнички програм, извели су и Душан Комненовић, победник фестивала „Прва хармоника“ у Сокобањи, победници Фестивала фрулаша у Прислоници у конкуренцији дуета Ранђел Минић и Радослав Симић, солиста РТС Тамара Ковачевић и победник фестивала „Царевчеви дани“ Софија Живић...

  9

   

  10

   

  11

   

  12

  Манифестација "Беловодска розета" настала је још 1976. године, као израз традиције каменорезачког занатства. Од 1989. године, увек у јулу, на летњој позорници, камена розета ''Цвет у камену'' уручује се славодобитнику за лични допринос развоју српске културе и уметности. До сада ''Цветом у камену'' награђено је укупно 27-ро изузетних културних и уметничких стваралаца.

  2

  Вечерашњој светковини присуствовали су и  заменик градоначелника Весна Лазаревић, помоћник градоначелника за друштвене делатности др Јелена Милановић, заменик секретара Скупштине града Јасмина Михајловић,  директори јавних предузећа и установа....

   

  14

  13

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid