Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Амбасадор Аустрије у посети Крушевцу

  Ел. пошта Штампа
  1 Амбасадор Aустрије у Републици Србији, Његова Екселенција Николас Лутероти и аташе за пољопривреду Кристијан Бравенц посетили су данас Крушевац. Са градоначелником Јасмином Палуровић разговарали су о могућностима сарадње у области пољопривреде, а састанку су присуствовали помоћници градоначелника за пољопривреду Марко Милојевић и за економски развој и инвестиције Мирољуб Ћосић. Долазак Амбасадора организован је на иницијативу државног секретара Министарства пољопривреде Бобана Костића.

   

  Амбасадор Лутероти је рекао да две државе негују веома пријатељске политичке односе, али и интензивну сарадњу у области привреде. Аустријске компаније значајан су инвеститор у Србији, али постоје и велики потенцијали за њихово повећање које треба искористити.

  2

  Градоначелник Јасмина Палуровић упознала је високог госта са позицијом коју заузима Крушевац на мапи Србије, са посебним освртом на пољопривреду као једну од најважнијих привредних грана и индустрију. Везе у области пољопривреде са аустријским партнерима већ егзистирају  у области сточарства, али они су исказали и друга интересовања.

  Том приликом, Градоначелница је истакла и изузетну сарадњу која се остварује са Владом у циљу привлачења инвеститора и услова за њихов останак и ширење на локалном нивоу.

  3

  Аустријске пољопривреднике посебно занима органска производња хране, а у области сточарства узгој крава сименталске расе. Такође, оно што је атрактивно за потенцијалну сарадњу су и могућности искоришћења земљишта. Ово је навео аташе за пољопривреду Кристијан Бравенц који је најавио и посету аустријског пољопривредног кластера из дела механизације, смарт фарминга и др.

  Као председавајући ЕУ, Аустрија подржава све реформе Републике Србије на том путу и напоре Владе да се што пре укључи у велику европску породицу, речи су Амбасадора који се осврнуо и на спољнополитичке аспекте међудржавних односа.

  Државни секретар Министарства пољопривреде Бобан Костић изјавио је да је у  области привредне размене, за првих пет месеци ове године, реализован  износ од 31,9 милиона евра у области пољопривредно-прехрамбене производње, од којих само извоз Србије чини 17,1, а институционални оквир сарадње је међудржавни Споразум потписан још 2007. године између Министарстава пољопривреде.

  Иначе, новопостављеном Амбасадору у Србији (од марта ове године) ово је прва посета једној локалној самоуправи ван Београда.

  Заједно са домаћинима, гости су након разговора у Кабинету, обишли  угледно пољопривредно домаћинство Дејана Миладиновића у Великом Шиљеговцу које се бави земљорадњом и сточарством. 

   

  Такође, посетили су и предузећа "Екомлек" у Каонику (производња млека и млечних производа) и "Forest food" у Великом Головоду (плантаже воћа и воћни производи).

  5

   

  6

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid