Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Европска недеља мобилности у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  1

  У Градској управи је одржана конференција за новинаре на којој је најављена Европска недеља мобилности, која ће се одржати у Крушевцу од 16. до 22. септембра. На конференцији су говорили градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Весна Лазаревић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић и испред СКГО и GIZ ORF EE Kлара Даниловић и Светлана Бачанин.

   

  Град Крушевац већ неколико година обележава манифестацију Европска недеља мобилности, а 2016.године је био изабран у 10 најбољих у Европи. Ова иницијатива има за циљ промовисање одрживих видова превоза (пешачење, вожња бицикла и јавни превоз) уместо коришћења приватних аутомобила за краће релације. Сведоци смо проблема загађења ваздуха, саобраћајних гужви, повећања трошкова горива, заузећа јавних површина, како зелених, тако и површина намењених пешацима од стране паркираних аутомобила. Ови проблеми се могу умањити и превазићи коришћењем одрживих видова превоза. Зато је потребно радити на унапређењу инфраструктуре за пешачење, вожњу бицикла, али и јавни превоз, као и организовање промотивних кампања ради промовисања  ових начина кретања.

  Сваке године манифестација Европска недеља мобилности има фокус на одређену тему, те је ове године посебна пажња усмерена на безбедност пешака и бициклиста, те у складу са тим биће организоване активности током свих 7 дана (од 16-22.септембра), уз промовисање трајних мера.

   

  2

  evrop_nede_mobilnosti

  Програм Европске недеље мобилности

   

  Ове године, приликом реконструкције улице Балканске и Трга Костурница обележене су бициклистичке траке, што је део фазне реализације пројекта бициклистичких трака кроз град Крушевац, који је урадило ЈП за урбанизам и пројектовање, а који је и био на јавном увиду на сајту града. Очекује се да у наредном периоду бициклистичке траке буду обележене и у Ул.Аеродромској, што ће се финансирати из пројекта „Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије”, који спроводи Стална конференција градова и општина. Овај пројекат део је шире иницијативе - регионалног пројекта “Одржива урбана мобилност у градовима југоисточне Европе – II фаза” (SUMSEEC 2) кога финансира Немачка међународна сарадња у оквиру Отвореног регионалног фонда за енергетску ефикасност (ГИЗ ОРФ ЕЕ), а у Србији спроводи СКГО. Поред наведених реконструисаних улица, неколико семафоризованих раскрсница је реконструисано у кружне токове, што има позитиван ефекат на проток саобраћаја, безбедност, атрактивност, смањење задржавања возила на раскрсницама, што утиче на смањење потрошње горива, а и на емитовање штетних гасова и буке.

  С обзиром да се наредне године планира реконструкција главног трга и да ће се ускоро расписати конкурс за идејно архитектонско и саобраћајно решење центра града, идеја нам је да током Европске недеље мобилности испитамо ставове грађана на ову тему.

   

  3

  4

   

  „Како Ви замишљате центар града Крушевца 2021.године?“

   

  У претходном периоду радили смо и са становницима насеља Уједињене нације, ради израде плана мобилности за овај део града. Спровели смо анкету и добили врло интересантне резултате и коментаре, који су објављени током Европске недеље мобилности, а налазе се у просторијама вртића Голуб мира, О.Ш.“Доситеј Обрадовић“ и МЗ Уједињене нације.

  И ове године планирано је у склопу Европске недеље мобилности, а у сарадњи са Заводом за јавно здравље, да се спроведе радионица за средњошколце, мерење буке у јавном простору. Идеја је да се изврши мерење буке у центру града у току дана, када је активан моторни саобраћај и увече, када је главна улица претворена у простор који је првенствено отворен за грађане, а то нарочито користе најмлађи за игру и вожњу ролера, тротинета, бициклица.

   

  5

   

  Програм Европске недеље мобилности је у складу са овогодишњом темом и предвиђене су различите активности ради промовисања безбедног пешачења и вожње бицикла. Као и претходних година, активно ће се укључити школе и вртићи, КЦК, Туристичка организација, Спортски савез, разна удружења, Пошта, Регионална привредна комора, Библиотека, привредници и други. Предвиђене су активности на више локација, поред осталог у главној улици, на Багдали, у Пионирском парку, али и на сеоском подручју... Биће организоване и шетња и вожња бицикла. Овог лета Спортски савез и КПБ Бела Стена су организовали више градских вожњи бициклима кроз град, које су привукле велики број грађана свих узраста, а такође и ноћне вожње, са циљем да се скрене пажња на безбедност бициклиста и примену светала и светлоодбојних ознака.  Представници Савета за безбедност саобраћаја ће спроводити активности у циљу повећања безбедности у саобраћају и разговарати са грађанима у циљу унапређења инфраструктуре за бициклисте. Као и претходних година, планиране су активности за све узрасте, почев од најмлађих за које ће бити организован дечији базар.

   

  6

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  За реализацију овогодишње манифестације имамо и подршку СКГО-а и ГИЗ-а кроз реализацију пројекта “Одржива урбана мобилност у градовима југоисточне Европе – II фаза”. Пројекат предвиђа обележавање бициклистичких трака у Аеродромској улици, постављање бројача бициклиста, израду мапа линија јавног превоза итд.

   

  7

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid