Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  У Србији од коронавируса преминуло још седам особа

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић саопштио је да је од последњег извештаја до данас, до 15 часова, регистровано укупно 7.779 потврђених случајева COVID-19 инфекције, док је у последњa 24 часа преминуло седам особа.

  Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да су од последњег извештаја тестирани узорци 5.051 особе, од чега је 296 лабораторијских налаза било позитивно на коронавирус, док су до сада укупно излечена 1.152 пацијента.

  Он је прецизирао да је укупно хоспитализовано 3.135 пацијената, на респиратору се налази 91 пацијент, док је укупно тестирано 59.938 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, рачунајући од првог случаја COVID-19 инфекције забележеног 6. марта.

  Према његовим речима, у последња 24 часа преминуло је још седам особа као последица инфекције овим вирусом, при чему су четири особе мушког, а три женског пола, тако да укупан број преминулих од почетка епидемије износи 151.

  Гојковић је навео да је дистрибуција хоспитализованих пацијената у односу на установе где се лече следећа: на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије лече се 62 пацијента, у КЦ у Нишу у старом делу 160, у новој згради КЦ Ниш 279, у КЦ Војводине 80, у КЦ Крагујевац 81 пацијенат, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 234, на Клиници за пулмологију КЦ Србије 81 пацијент, у КБЦ „Земун“ 308 и у КБЦ „Звездара“ 273 особе.

  Он је додао да је у Општој болници Панчево смештено 110 лица, у Општој болници Лесковац 131, у Војној болници „Карабурма“ 54, на Институту за ортопедско-хируршке болести на Бањици 182 пацијента, а на Београдском сајму 216.

  Такође, како је напоменуо, у Дому студената Медицинског факултета у Нишу налази се 170, у Ученичком дому у том граду 101 особа и у Хали 1 Новосадског сајма 65.

  Према његовим речима, у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару лечи се 41 особа, а на Инфективном одељењу болнице у том граду 19 пацијената.

  Гојковић је прецизирао да је број пацијената збринутих у привременој болници у Хали спортова у Крушевцу 44, у привременој болници „Плава хала“ у Чачку 16, у Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину 58, на Институту за рехабилитацију „Селтерс“ у Младеновцу 46, у Специјалној болници Бања Ковиљача 51, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој Бањи 48, на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања – хотел „Зеленгора“ 192 и у Сокобањи 46.

  Гојковић је указао на то да је иза нас најтежа ноћ од почетка кризног периода, с обзиром на то да је седам грађана изгубило живот, док се током дана ситуација побољшала и јутрос није забележен ниједан смртни случај.

  Важно је истаћи да смо први пут у последња 24 часа тестирали више од 5.000 особа, што јасно показује колико је удео свих здравствених институција и државних структура допринео томе да убедљиво највише тестирамо од свих у региону, поручио је он.

  Покрајински секретар је навео да је ситуација у Новом Саду веома добра, док се стање у Београду стабилизовало, али је далеко од идеалног, уз напомену да се епидемиолошка ситуација у Нишу налази под контролом и да ће у том граду бити повећан број тестирања.

  Он је нагласио да је Неготин ново жариште, с обзиром на то да је у последња 24 часа у том граду забележено 26 особа позитивних на коронавирус.

  Све наше епидемиолошке екипе налазе се у том граду како би се утврдило одакле тако велики број заражених, навео је Гојковић и објаснио да се претпоставља да је део заражених везан за Геронтолошки центар за стара лица „Радост“, али да ћемо ускоро имати прецизне податке.

  Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је у установама социјалне заштите за смештај корисника и организацијама социјалне заштите за смештај корисника на данашњи дан овај вирус потврђен код 531 корисника и 131 запосленог.

  Кисић Тепавчевић је навела да је присуство вируса детектовано у 30 установа овог типа, при чему укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 55, док се опоравило десет запослених у овим установама.

  Она је подсетила на то да је највећи број корисника био из Геронтолошког центра у Нишу, где је иницијално вирус откривен код 151 корисника, а накнадно код још 14, а затим код још четири, тако да је укупан број оболелих износио 169.

  Такође, како напоменула, већина корисника је имала благу клиничку слику, али су сви они ипак хоспитализовани, имајући у виду могућност и тежину компликација у овој, најризичној групи становништва.

  До данашњег дана, 41 особа из Геронтолошког центра која је била смештена у КЦ Ниш добила је негативне резултате теста и они су поново враћени у овај центар, док се у току дана очекују резултати тесова за још неколико корисника који имају потпуно повлачење свих симптома болести, навела је Кисић Тепавчевић.

  Према њеним речима, подаци показују да је старија популација са придруженим болестима најосетљивија и да се код њих јављају најтеже форме болести.

  То се дешава чак и када је у нашој популацији дошло до слабљења вируса, објаснила је Кисић Тепавчевић и као пример навела да су преминуле четири особе из Геронтолошког центра у Нишу, без обзира на то што у почетку нису имале никакве, или су имале благе симптоме и што су одмах хоспитализоване.

  Све мере за заштиту најстаријих јесу и најзначајније мере када је у питању превенција ширења епидемије, поновила је она и подсетила на то да претходних недеља циљ било то да се заустави прогресивно ширење, јер је било немогуће спречити вирус да уђе у популацију.

  Кисић Тепавчевић је истакла да оно што у овом тренутку указује на слабљење вируса јесте способност да изазове теже форме болести јер је дошло до инверзије тежине клиничке слике.

  На самом почетку, како је објаснила, већина пацијената је имала теже облике пнеумоније, а благих форми је било мало, док је данас обрнута ситуација.

  Према њеним речима, чак долази и до благог продужења инкубационог периода са три до пет дана, на пет до седам, што указује на то да је мања инфективна доза вируса у циркулацији.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid