Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Најмањи проценат позитивних на коронавирус до сада

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је од последњег извештаја до данас, до 15 часова, регистрован укупно 9.791 случај COVID-19, док су у последња 24 часа преминуле још три особе.

  Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Палати Србија истакла да су до данас тестирани узорци 6.196 особа, од којих је 114 било позитивно, и у складу са тим навела да је данашњи проценат позитивности по први пут испод два одсто и износи 1,8 одсто.

  У овом моменту, како је прецизирала, хоспитализовано је 1.750 пацијената, на респиратору се налази 48 оболелих, док су до данас укупно тестиране 117.474 особе.

  Она је нагласила да су у последња 24 часа преминуле још три особе као последица инфекције коронавирусом, тако да на данашњи дан укупан број преминулих износи 203, а проценат смртности 2,07 одсто.

  Укупан број излечених особа, како је додала, износи 1.971.

  Кисић Тепавчевић је навела да је дистрибуција хоспитализованих пацијената у односу на установе где се лече следећа: на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије 52 пацијента, у КЦ у Нишу у старом делу 130, у новој згради КЦ Ниш 25, у КЦ Војводине 35, у КЦ Крагујевац 46 и у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 119 пацијената.

  У овој установи је, како је указала, хоспитализовано и 32 деце, 15 мајки, једна беба, једна породиља, три труднице и једна жена која се налази на оперативи.

  Она је саопштила да је на Клиници за пулмологију КЦ Србије смештено 37 пацијената, у КБЦ „Земун“ 210, у КБЦ „Звездара“ 123, у Општој болници Панчево 77, у Општој болници Лесковац 131, у Војној болници „Карабурма“ 55, на Институту за ортопедско-хируршке болести на Бањици 98 пацијената и на Београдском сајму 135.

  У Студентском дому у Нишу – павиљон три налазе се 52 пацијента, у Хали 1 Новосадског сајма 39, у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару 38, док број пацијената збринутих у привременој болници у Хали спортова у Крушевцу износи 20, прецизирала је Кисић Тепавчевић.

  Такође, како је истакла, у привременој болници „Плава хала“ у Чачку смештено је 11 пацијената, у Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину 31, на Институту за рехабилитацију „Селтерс“ у Младеновцу 33, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој Бањи 17, на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања „Радон“ 100 и у Специјалној болници „Сокобања Нови завод“ 136 пацијената.

  Према њеним речима, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих до данашњег дана коронавирус је потврђен код 273 корисника и 73 запослених.

  С обзиром на то да је вирус корона и даље присутан у нашој популацији, иако сви параметри показују да слаби, инсистирамо на томе да грађани и даље држе социјалну дистанцу и користе маске и рукавице у затвореном простору, поручила је Кисић Тепавчевић.

  Она је изнела податак да је, према проценама Светске здравствене организације (СЗО), дужина контакта између две особе да би се вирус пренео 15 минута, и упозорила на то да је дужина контакта у појединим случајевима била и мања.

  Према њеним речима, постоје могућности да се вратимо нормалном животу, а да то буде безбедно, и због тога опште мере превенције и даље остају, чак и оне најбаналније, као што је прање руку.

  Када је реч о здрављу, како је поновила, не сме и не може бити компромиса, тако да ће и након укидања ванредног стања бити настављен активан епидемиолошки надзор.

  Кисић Тепавчевић је навела да се очекује даљи пад учесталост обољевања и смртности, ка једноцифреним бројевима.

  Она је, одговарајући на питање како ће се поступати након отварања граница и да ли ће грађанима за улазак у земљу бити потребно тестирање као доказ да су негативни на вирус корона, објаснила да се о томе још расправља и да на светском нивоу и даље не постоји консензус о томе.

  Појединачне земље су почеле да разматрају доношење одређених правила, па ће и наша држава ићи у том смеру, указала је Кисић Тепавчевић и додала да ће се вршити провера статуса када је у питању вирус код свих који улазе у земљу, с тим што се за сада не зна да ли ће то бити преко потврде из државе одакле долазе, или тестирањем код нас.

  Епидемиолог Предраг Кон оценио је да ће коронавирус у Србији све више слабити и да је готово извесно да ће за неколико недеља поступно нестати и само се спорадично појављивати.

  Он је констатовао да су грађанима правила понашања ушла у свест, а то се види по томе што држе социјалну дистанцу која је и даље, уз маске и рукавице, најбоља превенција које се морамо придржавати још неко време.

  Према његовим речима, становништво Србије се није пребрзо вратило нормалном животу јер још није пуштен у рад градски превоз, који је жила куцавица.

  Када саобраћај почне нормално да функционише, тек тада може да се каже да се вратио живот, јер је то једно од главних места где долази до преноса респираторних инфекција, поред вртића и школа, објаснио је Кон.

  Он је нарочито инсистирао на поштовању правила понашања путника у јавном превозу, у којем све мере заштите морају да буду наглашеније, с обзиром на то да је управо превоз ризично место за пренос вируса.

  Како вирус буде слабио, превоз ће се полако отварати и за ученике, а тек на крају за старије од 65 година и хроничне болеснике уз, како је поновио, обавезно ношење маски и рукавица.

  Кон је, одговарајући на питање новинара ко је задужен за спровођење мера у фабрикама, објаснио да је, уколико се не поштују мере заштите на раду, надлежна инспекција рада.

  Према његовим речима, најосновније препоруке су једнаке за све – од дистанцирања, евентуално заштите уколико нема дистанцирања, затим ношења маски, рукавица, дезинфекције руку, постојања дезобаријера, проветравања просторија, избегавања централне климе и слично.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid