Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Скупштина усвојила изборне законе

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Посланици Народне скупштине Републике Србије усвојили су данас Закон о измени и допуни Закона о избору народних посланика, Закон о измени Закона о локалним изборима и Закон о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

  Измене и допуне Закона о избору народних посланика и измене Закона о локалним изборима односе се на очување здравља од заразне болести COVID-19 у изборном процесу, с обзиром на то да и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања које се, пре свега, односе на физичко дистанцирање.

  С обзиром на то да нису све странке које желе да учествују на изборима предале листе, оне ће наставити процес прикупљања потписа, а осим јавних бележника, потписе бирача ће оверавати и општинске и градске управе.

  За избор народних посланика потребно је 10.000 потписа, а рокови за предају листа на оба нивоа су 15 дана пре одржавања избора.

  Основни судови и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

  Изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара.

  Будући да пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику“, а не осмог дана од објављивања.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid