Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Број заражених од коронавируса и даље у паду

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су од последњег извештаја до данас, до 15 часова, тестирани узорци 5.012 особа, од којих су 62 налаза била позитивна, чиме се укупан број заражених повећао на 10.176.

  Кон је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да су хоспитализована 1.123 пацијента, од чега је на респиратору њих 29, а да су у последња 24 часа преминуле три особе.

  Укупно је тестирано 145.604 лица, нагласио је он и додао да је од почетка епидемије укупно преминуло 218 пацијената, а да је излечено њих 3.220.

  Стопа смртности, како је рекао, износи 2,14 процената.

  Кон је прецизирао да је у КЦ Војводине смештено 25 људи, у КЦ Крагујевац 36, у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" 91 особа, а ту се налази и 19 деце, шест мајки, три бебе, три породиље и једна трудница, као и једна жена на Оперативном одељењу.

  Према његовим речима, на Пулмолошкој клиници КЦС налази се 26 пацијената, у КБЦ "Земун" 81, у КБЦ "Звездара" њих 73, у Општој болници Панчево 79, у болници у Лесковцу 113, у ВМЦ "Карабурма" 53 и на Институту Бањица 36 оболелих.

  Такође, на Београдском сајму збринуто је 19 пацијената, на Новосадском сајму 36, у Средњој медицинској школи "Два хероја" у Новом Пазару 31 и у чачанској Плавој хали 5 пацијената.

  У Бањи Јунаковић налази се 26 пацијената, у Селтерсу у Младеновцу 34, у Нишкој бањи 113 и у Сокобањи 79 пацијената, напоменуо је Кон и додао да је у установама социјалне заштите заражен 261 корисник и 58 запослених.

  Oн је пренео да се у Клиничком центру Ниш налази још седам пацијената корисника Геронтолошког центра у Нишу и подсетио на то да је из те установе у КЦ Ниш лечено приближно 200 пацијената.

  Упитан за епидемиолошку ситуацију у Лесковцу, Кон је рекао да је у том граду хоспитализовано 113 пацијената заражених коронавирусом, од чега је 36 запослених из компаније “Јура” и пет здравствених радника који чекају други тест.

  Кон је упозорио и на то да епидемиолошка ситуација још увек није сигурна, мада у јуну, а можда и нешто раније, не очекује да буде смртних случајева.

  Имамо и друге индикаторе, који указују на неку нестабилност, али је тренд јасан и говори о томе да се епидемија гаси, поручио је Кон, додавши да је у овом тренутку потребна опрезност, али и повратак у живот.

  Морамо се вратити у живот и спроводити мере, старији морају још увек да се сами чувају, а млађи да чувају старије, рекао је он, подсетивши на то да се налазимо у десетој недељи, за коју је раније најавио да ће бити тек спорадичних случајева.

  То значи да ће се евентуално појављивати понеки случај у различитим деловима. Када је позитивност испод 0,5 одсто може се рећи да постоји спорадичност. Може се десити да неки дан не буде уопште заражених, али и да се други дан појави њих 4 до 5. Та спорадичност може још дуго да се одржава. Али у току јуна, можемо да очекујемо да се то гаси, указао је Кон.

  Он је најавио да би Кризни штаб сутра требало да дефинише правила која се тичу путовања и уласка у земљу, док је, када је реч о изласку из земље, навео да то искључиво зависи од захтева земаља где се путује.

  Према његовим речима, они који долазе у нашу земљу свакако ће морати да имају негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

  Уколико га немају, онда мора да се спроводи заштитна мера самоизолације, ако се ради о нашем грађанину или карантин, условно такође изолација уз здравствени надзор за страног држављанина који ће моћи да се тестира на нашој територији, па уколико је негативан неће више морати да буде под таквим надзором , објаснио је он.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid