Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Не раскидати уговоре запосленим родитељима са децом са сметњама у развоју

  Не раскидати уговоре запосленим родитељима са децом са сметњама у развоју

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић саопштио је данас да је родитељима деце и младих са развојним сметњама потребно омогућити обављање рада од куће, до престанка околности због којих је проглашено ванредно стање.

  Министар је, на основу члана 23 став 2 Закона о државној управи („Службени гласник РС“, број: 79/05, 101/07, 95/10 и 99/14, 30/18 - др. закон и 47/18), Одлуке о проглашењу ванредног стања („Службени гласник РС“, број: 29/20) и Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања 05 Број: 110-2517/2020, дао овакву препоруку послодавцима.

  До престанка ванредног стања потребно је омогућити обављање рада на поменути начин запосленим самохраним родитељима (или уколико је другом родитељу установљена радна обавеза), хранитељима или старатељима деце и младих са сметњама у развоју, са телесним или сензорним инвалидитетом, деце и младих са тешким хроничним и ретким болестима, у складу са здравственим препорукама за спречавање ширења болести COVID-19, а у интересу заштите ове осетљиве друштвене групације.

  Уколико не постоје услови за то да запослени родитељи остваре право на рад од куће из наведених разлога, а објективно су спречени да редовно долазе на посао, Ђорђевић је упутио апел свим послодавцима да објективно размотре оправданост њиховог одсуства и избегну раскид уговора о раду.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid