Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Кол центар за психолошку прву помоћ

  Кол центар за психолошку прву помоћ

  Ел. пошта Штампа
  1

  За време несреће, психолошка подршка је важнија него икад. С обзиром на то да тренутно постоји велика потреба за психосоцијалном подршком Црвени крст Крушевац покреће активности психолошке прве помоћи у нашој локалној заједници у виду кол-центра који ће пружати ову услугу нашим суграђанима током актуелне пандемије корона вирусом Covid-19.

   

  Психолошка прва помоћ (ППП) је метод помагања особама под стресом тако да могу да се смире и осете подршку како би превазишли изазове с акојима се суочавају. То је начин да се неком помогне да се снађе у датој ситуацији и донесе информисане одлуке. Основа психолошке прве помоћи је брига за особу и, ако је потребно, практична помоћ, као што је решавање проблема, помоћ у задовољењу основних потреба или упућивање на друге опције помоћи. ППП помаже да се брига и друге емоције доведу на нормалан ниво, а њоме се промовишепревазилажење и даје осећај безбедности, смирености и наде.

   

  Кризе погађају социјалне мреже погођених особа а социјална интеракција је витална за људска бића. Због тога је важно да погођени добију подршку која ће им помоћи да остану у контакру са другима, чак и када су у изолацији или карантину. У време епидемије, држање физичке дистанце је обавезно, али задржавање социјалне повезаности и близак дијалог са другима су такође витални. Ово се може одвијати путем телефона.

   

    2

  Грађани ће моћи да се јаве обученим, стручним волонтерима сваког радног дана од 9.00 до 12.00 часова, на бројеве телефона:

  +381638603328

  +381638603465

  +381638603482

  +381638603392

  +381638603343.

   

  Волонтери су стручни сарадници који су прошли on-line едукацију из Прве психолошке помоћи Црвеног крста Србије, а који су запослени у психолошко-педагошким службама Школске ушраве града Крушевца. Активности Црвеног крста Крушевац из области психолошке прве помоћи подржала је Теленор фондација, уступањем мобилних апарата и бројева телефона на коришћење за потребе ове услуге.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid