Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Даљи пад броја заражених коронавирусом

  Даљи пад броја заражених коронавирусом

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистровано укупно 7.276 потврђених случајева заразне болести COVID-19, док је у последња 24 часа пет лица преминуло.

  Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирао да су од последњег извештаја до данас у нашој земљи тестирани узорци 2.688 особа, при чему су 162 лабораторијска налаза позитивна на коронавирус.

  Он је прецизирао да је до сада укупно хоспитализовано 3.477 пацијената, док се 96 оболелих од COVID-19 налази на респиратору.

  Према његовим речима, у Републици Србији су, закључно са данашњим даном, укупно тестиране 51.324 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

  У последња 24 часа преминуло је пет особа, од којих су четири мушког, а једна женског пола, указао је Гојковић и додао да је од почетка епидемије преминуло укупно 139 људи, а да укупан број излечених грађана износи 1.063.

  Он је саопштио да се тренутно на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије лече 62 пацијента, у КЦ у Нишу у старом делу 153, у новој згради КЦ Ниш 299, у КЦ Војводине 75, у КЦ Крагујевац 96 пацијената, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 226, на Клиници за пулмологију КЦ Србије 81 пацијент, у КБЦ „Земун“ 308 и у КБЦ „Звездара“ 320 особа.

  Такође, како је додао, у Општој болници Панчево смештено је 129 лица, у Општој болници Лесковац 132, у Војној болници „Карабурма“ 62, на Институту за ортопедско-хируршке болести на Бањици 200 пацијената, на Београдском сајму 305.

  Према његовим речима, у Хали „Чаир“ у Нишу и хотелу „Центротурист“ налазе се 74 оболела, у Дому студената Медицинског факултета у Нишу 209, у Ученичком дому у том граду 131 особа и у хали 1 Новосадског сајма 116.

  Гојковић је прецизирао да се у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару лече 42 особе, а на Инфективном одељењу болнице у том граду пет пацијената.

  У привременој болници у Хали спортова у Крушевцу збринуто је 45 оболелих, у привременој болници „Плава хала“ у Чачку 18, у Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину 45, на Институту за рехабилитацију „Селтерс“ у Младеновцу 66 пацијената, у Специјалној болници Бања Ковиљача 57, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој Бањи 47 и на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања – хотел „Зеленгора“ 174, додао је он.

  Покрајински секретар је саопштио и да укупан број здравствених радника позитивних на коронавирус износи 622.

  У складу са тим, он је навео да је на Институту за онкологију у Београду до сада било укупно 64 заражена здравствена радника, док их на данашњи дан има 12.

  Запослени на институтима за онкологију у Београду, Крагујевцу, Нишу, Војводини не могу бити опремљени као у COVID амбулантама, јер то није сврсисходно, објаснио је Гојковић и подсетио на то да је струка од самог почетка апеловала на болеснике са малигном болешћу да се изолују и смање контакт са окружењем, јер иду на хемо и зрачну терапију.

  Према његовој оцени, ситуација у Војводини је епидемиолошки задовољавајућа већ седам дана, с обзиром на то да се бележи константан пад броја оболелих и изразито повећање оних који су оздравили.

  Наиме, из КЦ Војводине отпуштен је 131 пацијент, док је на Инфективном одељењу смештено 75 пацијената, указао је он и оценио да је до тренда пада броја оболелих дошло због свега што је до сада урађено, а пре свега због мера и активног учешћа здравственог сектора у лечењу оболелих.

  Епидемиолог Предраг Кон истакао је да Србија, према резултатима, излази из епидемије, ексцесне ситуације су све мање могуће, док је и сама активност вируса све мања.

  Пандемија прелази на јужну хемисферу, где се очекују озбиљнији проблеми због лошијег здравственог система у том делу света. Ипак, нема опуштања јер се повратак очекује и у северни део. То значи да би на јесен епидемија могла да се врати, упозорио је он.

  Кон је нагласио да би сада, пре него што се отворе границе, требало смислити стратегију за такозвани импорт, односно поновни улазак вируса у земљу.

  Он је подсетио на то да излазимо из седме недеље и да немамо више ниједно озбиљно жариште, уз напомену да је проценат оболелих био највећи у Нишу, Јагодини, Ћуприји, Параћину и Прокупљу, док у Београду тај број износи нешто изнад шест одсто, а у Војводини се гаси.

  Кон је рекао и да би за 1. мај требало да остане забрана кретања јер бисмо, у супротном, угрозили све што смо до сада урадили, док би за Ђурђевдан требало да буде на снази забрана кретања од 18 часова, уз напомену да се о томе још није званично расправљало.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid