Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Откривен споменик Деспоту Стефану Лазаревићу

  Откривен споменик Деспоту Стефану Лазаревићу

  Ел. пошта Штампа

  1 Од данас, трг Костурница краси импозантан споменик посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу, сину Кнеза Лазара. У историји је остао упамћен као велики војсковођа, ратник, изванредан дипломата, градитељ и ктитор, као и велики поклоник уметности. Споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић, Братислав Гашић и аутор скулптуре др Борис Стајковац.

    2

   

  Свечани чин освећења уз беседу, обавио је епископ Крушевачки Господин Давид, са свештенством, а скупу се обратила градоначелник Јасмина Палуровић.

    3

   

  5

  Средства за израду споменика обезбеђена су из буџета Града и донација. Укупна вредност скулптуре са постаментом је око 25 милиона динара. Иницијативу је покренуо Народни музеј, а скулптура је израђена у бронзи. Висина споменика је 5 метара, а постамента од гранита 4.

   

  Деспот Стефан је приказан на пропињућем коњу и са крстом у руци симболично усмереним ка Косову.

    6

  О раду на изради фигуре говорио је аутор др Борис Стајковац, истичући тимски рад као предуслов успешности.

    7

   

  Скупу се обратио и бивши градоначелник Братислав Гашић који је најавио за догодине изградњу споменика Цара Лазара на локацији "Центар 3" (стари "Аеродром").

  4

  Донатори који су помогли изградњу споменика: "Брзмин доо" Брзеће, адвокати Бранислав Поповић и Зоран Пуношевац, корпорација "Трајал", "Штампа систем доо" Београд, "Quatro" Крушевац, "Ламела промет" Крушевац, професор Светомир Марковић из Београда и извођач радова, предузеће "Техноградња" Крушевац.

  8

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid